Χουρμάδες
Χουρμάς ονομάζεται ο καρπός του φοίνικα ή αλλιώς της χουρμαδιάς και αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές τροφές των λαών της Ασίας και της βόρειας Αφρικής. Παρόλο που ο χουρμάς τρώγεται φρέσκος, συνήθως καταναλώνεται σε αποξηραμένη μορφή και συγκαταλέγεται στα πιο θρεπτικά και γλυκά φρούτα που υπάρχουν, αφού περιέχει έως 70% σάκχαρο. Για το λόγο αυτό είναι ικανός να αναπληρώσει τη χαμένη ενέργεια και να ικανοποιήσει άμεσα τον οργανισμό μας από το αίσθημα της πείνας. Πλούσιοι σε φυτικές ίνες, οι χουρμάδες εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης LDL από το έντερο, ενώ η σημαντική ποσότητα τους σε μαγνήσιο τους καθιστά πολύτιμη τροφή για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, αρθρίτιδας, νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με φλεγμονή. Οι χουρμάδες είναι επίσης πλούσιοι σε ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο και χαλκό, περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Α και βιταμίνη Κ. Του φρούτο αυτό είναι ικανό να καταπραΰνει επίσης τα νεύρα και να λειτουργήσει ως φυσική θεραπεία για τον πονοκέφαλο.