Καρύδι
Τα καρύδια περιέχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά σε σχέση με άλλους ξηρούς καρπούς, και μας βοηθούν να προλάβουμε την καρδιοπάθεια, τον καρκίνο, αλλά και την πρόωρη γήρανση. Επίσης, είναι εξαιρετική πηγή για αντιφλεγμονώδη λιπαρά Ωμέγα-3, και μια καλή εναλλακτική για να τα αποκτήσουμε, αν δεν τρώμε αρκετά ψάρια. Και, ένα μικρό μυστικό για τις γυναίκες: το μαγγάνιο που περιέχουν μπορεί να ελαττώσει τους πόνους της περιόδου.
Τα καρύδια εμφανίστηκαν αρχικά μάλλον κάπου στην κεντρική Ασία. Ήταν όμως γνωστά και στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη και ήταν ένας καρπός αφιερωμένος στο Δία. Στην αγορά βγαίνουν τον Αύγουστο. Στο κατάστημα μας θα βρείτε ελληνικά καρύδια (με ή χωρίς το κέλυφος) ενώ εισάγουμε και από το εξωτερικό καρυδόψιχα (χωρίς το κέλυφος), κυρίως από τις χώρες των Βαλκανίων και την Αμερική.
Τα καλύτερα καρύδια είναι αυτά που δεν είναι παλιά, δεν έχουν πράσινη ψίχα αλλά λευκό χρώμα γιατί όταν είναι μαύρο, θεωρούνται κατώτερης ποιότητας. Επίσης, η καρυδόψιχα είναι καθαρή και δεν έχει τσόφλια.
Διατροφική αξία: Είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες, έχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών (όπως σελήνιο και ψευδάργυρο), δίνουν πολύ μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, λίγο σίδηρο, καθώς και βιταμίνη Ε. Το σπουδαιότερο ίσως είναι η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Κ, μια βιταμίνη που συντίθεται κυρίως στο έντερο, αλλά τα καρύδια την προσφέρουν σε μεγαλύτερη ποσότητα.