Κουκουνάρι
Το κουκουνάρι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ψευδάργυρο, μαγνήσιο, βιταμίνη Α και Κ.
Ο κουκουναρόσπορος γνωστός από την αρχαιότητα ανάμεσα στους Έλληνες και τους Ρωμαίους, θεωρείτο ότι είχε αφροδισιακές ιδιότητες. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι βρώσιμοι οι σπόροι από όλα τα πεύκα, αλλά από 18 είδη. Μόνο τέσσερα από αυτά καλλιεργούνται, μεταξύ άλλων και για τη συλλογή των σπόρων τους, και σε αυτά ανήκει και η κουκουναριά (πεύκη η ήμερη). Οι σπόροι του κουκουναριού, που παίρνουμε από τα κουκουνάρια αφού πέσουν από το δέντρο και ανοίξουν από τον ήλιο. Ελληνικοί υπάρχουν σε πολύ μικρές ποσότητες, από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάρτιο ενώ εισάγουμε κυρίως από την Κίνα, την Τουρκία και την Ισπανία.
O καλύτερος κουκουναρόσπορος είναι αυτός που έχει ομοιόμορφο λευκό χρώμα.
Τρώγονται ωμοί ή ψημένοι. Προσθέστε τους στη μαγειρική ή στις σαλάτες σας.